Geoblog.pl    arica    Podróże    Chiny 2009    Podsumowanie..
2009
lis

Podsumowanie..

Polska
Polska, Kraków

No cóż, minęło już sporo czasu od naszego powrotu, warto więc podsumować nasz wyjazd.
Przed wyjazdem wszyscy straszyli nas, że : 1) nikt w Chinach nie mówi po angielsku, więc będziemy mieli WIELKI problem z dogadaniem się, 2) będziemy mieli problem z kupnem biletu na pociąg, bo: patrz pkt 1. a poza tym Chińczycy dużo podróżują i biletów po prostu może nie być i możemy utknąć w jakimś miejscu na np 5 dni lub dłużej 3) na pewno nie zobaczymy tyle ile chcemy, bo: patrz pkt 2 :)

Na szczęście nic z tych przepowiedni się nie sprawdziło. Faktem jest, że mało Chińczyków mówi po angielsku, ale w każdym hotelu było mnóstwo pomocnych ludzi, którzy pisali nam na karteczkach przydatne zwroty w stylu :"Poproszę 2 bilety na pociąg nr ... do ... na dzień... ". W HK ludzie widząc nas z mapą w ręku sami podchodzili do nas pytając po angielsku, czy nie potrzebujemy pomocy..
Pomimo tego, że byliśmy w Chinach w trakcie Golden Week, kiedy to Chińczycy naprawdę dużo podróżują, bo mają tydzień wolnego z okazji święta narodowego jakim jest 1 października, to udało nam się nie utknąć nigdzie na dłużej niż byśmy chcieli. Nie udało nam się co prawda kupić biletu na dworuc, ale poprosiliśmy o pomoc w hostelu, a oni sobie tylko znanymi sposobami kupili nam bilety na interesujący nas pociąg za 'drobną' opłatą 30 julków. Ale się udało :)
Zobaczyliśmy wszystko co chcieliśmy zobaczyć. Rozczarowały nas trochę stare świątynie, bo były mocno zakurzone i nie odnawiane chyba nigdy. Szkoda, bo kurz odjął im sporo uroku...

W Chinach na pewno można czuć się bezpiecznie. Wszędzie jest mnóstwo policji, a i ludzie na ulicach uśmiechają się i nie patrzą na nas jak na potencjalny łup. Aczkolwiek często patrzą na nas jak na "chodzący dolar" :)

Wracając z każdego wyjazdu mówiliśmy : "Chcemy tam jeszcze!", tym razem stwierdziliśmy jednak, że "Raz w Chinach wystarczy".

zwiedzili 8% świata (16 państw)
Zasoby: 129 wpisów129 92 komentarze92 930 zdjęć930 0 plików multimedialnych0

11.08.2009 - 27.11.2009